Kontroversielle Kanye

kanye1

BAK MASKEN: På tross av Kanyes kjærlighet til seg selv, dekker han ofte til ansiktet med forskjellige luer og masker. Foto: myspace.com/kanyewest

 

Rapper, musikkprodusent og designer: Kanye West (37) er mannen verden elsker å hate.

Av: Caroline Andrea Furu

Året er 2013. Bak stålgjerdene på Governors Ball i New York står tusenvis av fans og hyler. Mellom gjerdene kommer en mann kledd i brune, tunge bukser og en grå collegegenser gående med mikrofonen i hånda. Mannen er ikke bare en av verdens største hip-hop artister, ifølge han selv er han også en Gud. Nonchalant dasser han opp på scenen med ryggen til publikum. Så løfter han opp mikrofonen. ”I am a God”, roper han. Fansen vifter febrilsk med hendene. Skriker. Tilber ham. Så synger han: ” I am a God, so hurry up with my damn massage, hurry up with my damn ménage, get the Porche out the damn garage!”

Store drømmer. Ifølge Kanyes lærer Marilyn Gannon på Oak Lawn High School, hadde rapperen alltid godt selvbilde. Gannon fortalte CBS Chicago: ”Han var en liten gutt med store drømmer. Han fortalte meg noe hver dag; at han skulle bli verdens største rapper”.

 Kanye vokste opp som enebarn. Da han var tre år skilte foreldrene seg, og moren stod for det meste av oppdragelsen. Hun jobbet som lærer på universitetet der Kanye studerte, og var alltid opptatt av at han skulle få en ordentlig utdanning. I løpet av tenårene brukte Kanye mye av tiden sin på å skrive sangtekster, og ble mer og mer bestemt på å bli rapper på full tid. I 1996 droppet han ut av universitetet for å oppfylle drømmen sin. Moren hans, Donda West, fortalte Time: “Kanye sa: Mamma, jeg skal få til dette, og jeg trenger ikke å gå på universitetet, for jeg har vokst opp med en professor”.

Gjennombrudd. Årene etter produserte han sanger som skulle vise seg å bli store hits for rappere som Ludacris og Cam´ron. I 2001 ble han kjent med Jay- Z, og produserte sanger til hans første album ”Blue Print”. Men det skulle en nedtur til for at Kanye skulle slå gjennom: I 2002 var han i en bilkollisjon, og hevdet at han hadde en nær døden opplevelse. Mens han lå på sykehuset, skrev han sangen som ble hans eget, store gjennombrudd; ”Through the wire”. Sangen overbeviste plateselskapet Roc-a-fella til å gi ham platekontrakt.

De neste årene ble hektiske for Kanye. Han ga ut sitt første album ”College dropout”, og i løpet av 2010, hadde han gitt ut fem album. I 2011 slo han seg sammen med Jay-Z og sang inn albumet ”Watch The Throne”. Det skulle vise seg å være lurrt. Albumet høstet inn strålende kritikker verden over, og billettene til turneen deres ble revet vekk. Mens de lagde albumet, sa Jay-Z til MTV:Vi er på et godt sted kreativt sett. Vi er virkelig i vårt ess”

 De to rapperne utgjør en unik kombinasjon. I ulikhet med 90-tallets største rappere, kler de seg ikke i slitte joggedresser og lager sinna sanger om den vonde fortiden sin. De har kjendiskjærester, designer klær, produserer musikk og topper Forbes lister over verdens mektigste. Kanye West og Jay-Z har glamorisert hiphopens skitne image. Sammen er de uslåelige.

Yeezus. Etter suksessen med “Watch the Throne”, ga Kanye ut et album uten Jay-Z. Albumet ”Yeezus” solgte ikke like mye som de foregående albumene, men Joe Levy, redaktør i Billboard, mente dette var fordi rapperen ikke promoterte så mye for albumet. “Kanye valgte bevisst og ikke bruke så mye tid på å promotere platen sin, og han har god grunn til det”, sa han til Huffington Post.

Faith Newman som er kommunikasjonsdirektør i Reservoir Media Management, mener at platesalget uansett ikke kom til å påvirke Kanyes karriere. “Tror jeg at det kommer til å påvirke hans popularitet? Nei, det tror jeg ikke. Jeg er sikker på at han allerede har andre jern i ilden. Kanye kommer til å være tilstede lenge – enten man elsker eller hater ham”, sa hun til samme publikasjon.

kanye2

STILIKON: Rapperen har også fått en fot innenfor motebransjen. Foto: Myspace.com/kanyewest

 

Skandalene. Men det er ikke bare musikken Kanye er kjent for: Like berømt er han for sine bastante uttalelser. Under flere omstendigheter har rapperen skapt opprør fordi han har gått opp på scenen under prisutdelinger og hevdet at artisten som vant, ikke skulle ha vunnet.

Senest for noen uker siden provoserte han også, da han krevde at alle, inkludert rullestolbrukere, måtte reise seg under konserten hans i Sydney.

Det mest kjente sitatet kom imidlertid en direktesendt konsert for ofrene av Katrina orkanen i 2005. Kanye skulle holde en tale som var skrevet av NBC, men ville ikke holde seg til manus. Det var da han ytret sitatet som rystet verden: George Bush doesn’t care about black people”.

Først i 2010 ble George Bush intervjuet på NBC angående hendelsen. Da sa den tidligere presidenten: ” Jeg avskyr det han sa, det er ikke sant, og det er en av de kvalmeste opplevelsene mine som president.” En måned senere, ba rapperen om unnskyldning. Til NBC, sa han: ” Jeg var frustrert da jeg sa det, og jeg hadde ikke grunnlag til å kalle ham rasist.”

Tilbake til Governors Ball. Konserten begynner å gå mot slutten. Kanye står under en gedigen lyskaster og smiler lettet. Når den siste sangen ”Bound2” kommer på, ser han utover folkemengden og nyter lyden av havet av oppmøtte som kan sangtekstene hans. Kanskje er det ikke rart at han tror han er en Gud.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s